Direktøren som høylydt forteller at han går tidlig fra jobben

Robbert Rietbroek, konsernsjef i PepsiCo Australia og New Zealand, oppfordrer lederne til å markere tydelige når de går tidlig fra jobb for å hente barn,  slik at medarbeiderne skal føle seg trygge på at de også kan gjøre det.

Gode ledere vet at de må gå foran med et godt eksempel. Rollelæring er viktigere enn det som blir sagt, både i barneoppdragelse og bedriftsledelse.

De mest respekterte lederne gjør mange ting riktig. De respekterer medarbeidernes tid, stoler på at de gjør jobben sin (ellers ville de ikke vært ansatt) og innser at de har liv også utenfor kontoret.

Robbert Rietbroek, konsernsjef i PepsiCo Australia og New Zealand, drar dette enda lenger. Han har etablert en rutine  kjent som «Leaders Leaving Loudly», der virksomhetens ledere oppfordres til å markere tydelig når de forlater jobben før arbeidsstidens slutt – slik at alle andre skal føle at det er greit når de også gjør det.

Det sjefen setter fokus på , det skjer. Når Reitbroek går foran og tydelig markerer når han går tidlig, viser han at det er lov for samvittighetsfulle og hardt arbeidende medarbeidere å ha et godt liv utenfor jobben, uten å behøve å skjule det. Dette bidrar til å redusere stress, dårlig samvittighet, og – i verste fall – utbrenthet og depresjon.

Ledere kan være gode forbilder i de fleste sektorer. En av de amerikanske generalene i Irak sørget allerede for 10 år siden å bli intervjuet om at han tok permisjon. Hans holdning var at hvis en general ikke tok seg fri, ville soldatene heller ikke gjør det, noe som ville ødelegge systemet og hele hensikten med å ha muligheten til å ta  permisjon fra en svært krevende jobbsituasjon.

Tilbake til Robbert Rietbroek. Etter at han ble leder i PepsiCo, har tobarnsfaren  innført en familievennlig og fleksibel jobbkultur, og jobber med å øke antall kvinner i toppledelse, som så langt utgjør om lag 40 prosent. Han vil utfordre oppfatningen mange har om at fleksibel arbeidstid ikke er akseptert for menn.

A champion of flexible work practices, Robbert Rietbroek, PepsiCo CEO, says his wife, also a global director, has been a big inspiration. ‘We’ve both been in dual careers for more than 16 years, and through balance and teamwork we have made it work for our family.’ © Daily Telegraph

– Etter 16 år som far til to barn, er min erfaring at  det er veldig vanskelig å balansere arbeids- og familieforpliktelser, sier Rietbroek, og tilføyer: –Så når jeg av og til går tidlig for å hente døtrene mine, sørger jeg for å si til til kollegene mine: «Jeg skal hente barna mine.» For hvis det er greit for sjefen, så er det greit for mellomledere, nyansatte og resten av organisasjonen.

PepsiCo har utvidet barselpermisjonstiden, fleksibel arbeidstidr, tidlig fredagsavslutt om sommeren, og et initiativ som heter «One Simple Thing», som betyr «du kan velge en ting som er veldig viktig for deg og bygge jobben rundt det «.

«For vår finansdirektør betyr det hver fredag ​​morgen at han kjører sin datter til skolen og kommer på jobb, senere, gjerne klokken 10,» sier Rietbroek. «Dette er veldig viktig for ham – og hans datter vet at hver fredag ​​gan hun gå til skolen med pappa. Vi respekterer det.»

En leder i PepsiCos innkjøpsteam følger først barna til skolen, så han begynner og slutte litt senere, mens en IT-leder velger å starte tidligere og gå hjem tidligere for å hjelpe sin kone med deres nyfødte barn.

Politikken ‘One Simple Thing’ strekker seg også til ikke-foreldre. PepsiCos innkjøpssjef for Australia og New Zealand er en ivrig surfer, og får fleksibilitet til å ta fri når surfeforholdene er gode.

– Vi lar ham finne de fantastiske bølgene,» sier Rietbroek. – Hele teamet hans vet at når han ikke er på kontoret, surfer han på bølgene, og at han vil ta igjen  jobben andre dager. Han greier alltid budsjettene sine. Det handler om tillit – du må stole på at teamet ditt gjøre det rette.

Rietbroek forteller at han i samtaler med ansatte  spør hvordan han kan hjelpe dem i deres personlige liv. – Først spør jeg om deres forretningsmål, så de personlig, sier han. – Jeg spør: «Er det noe jeg kan hjelpe deg med?» Det kan være foreldre som trenger støtte, eller et barn har svømmetime torsdag ettermiddag.

PepsiCo-sjefen understreker at fleksible arbeidstidsløsninger og suksess går hånd i hånd. – Vår selskapsgruppe (PepsiCo Beverages, Smiths Snackfood Company og Quaker Oats Company) er den største leverandøren til dagligvarehandelen i Australia og den viktigste støttespilleren for vekst hos våre forhandlere, sier han.

I løpet av de siste to årene har selskapet gjennom fleksibel arbeidstid og andre medarbeidervennlige systemer nesten halvert turnover fra 12 prosent, som er gjennomsnittet for bransjen, til 7 prosent. «Dette hjelper oss å beholde dyktige menn og kvinner i selskapet,» avslutter Robbert Rietbroek.

Norge i verdenstoppen på «work-life-balance»

Men vi har fortsatt et stykke igjen. Fedrekvoten i Norge ble redusert fra 14 til 10 uker 1. juli 2014. I 2014 og 2015 var andelen fedre som tok mer enn ti uker pappapermisjon, over 30 prosent. I de to siste årene er tallet på drøyt 10 prosent. Fedrene som tar ut mindre fedrekvote har neppe ledere som Robbert Rietbroek. Disse fedrene jobber sannsynligvis i virksomheter som legger betydelig mindre  vekt på «work-life-balance» enn PepsiCo Australia og New Zealand, og hvor dette signaliseres av ledere som jobber lenge – og som ikke forlater jobben før arbeidstidens slutt for å hente barna.

Kilder:

 

Les også

Topp 10 spørsmål til medarbeidersamtalen Hva er det lurt å spørre om i medarbeidersamtalen? Her er ti gode spørsmål som stilles i medarbeidersamtalen i amerikanske selskaper, i følge nettste...
Gjør mindre og bli en bedre leder!  Som leder kan du presse deg til å gjøre enda mer eller gjøre det enda bedre, for å holde tritt i en arbeidshverdag som endrer seg stadig hurtigere. M...
Lederforedrag om «Begeistringsledelse» Tren lederne i begeistringsledelse så de skaper mer entusiasme, energi og bedre resultater hos  medarbeiderne.   Jon Morten Melhus holder faglige, ...
Om å være sjef. Ett av mange udødelige verk fra 80-tallets mest legendariske, kunstneriske og kreative reklamebyråer, Haugen & Maning. Den dagen du kom hjem fra...
Motiverer ansatte uten pisk og gulrot Det er pussig at ikke flere virksomheter tar utgangspunkt i hva som motiverer medarbeiderne til å gjøre en enda bedre jobb...
Transformasjonsledelse er lønnsom ledelse Både internasjonale og norske studier viser at det er en sterkere sammenheng mellom transformasjonsledelse og effektivitet i organisasjoner enn med no...
Slik kan Julenissen bli en mye bedre sjef! Det er travle tider hos Julenissen denne uken, og da kan lederskapet gå litt på halv tolv. Her er syv gode tips til hvordan Julenissen kan bli en bed...
Derfor lønner det seg å ha god humor på jobben Tør du å bruke humor når du leder kollegene dine? Om ikke vil du trolig få en aha-opplevelse når du prøver det. TEKST: GURO THOBRU, Publisert på Lede...
Humørløse ledere  Av Jon Morten Melhus, forfatter og rådgiver Hvordan er sjefen din? - Den som mangler sans for humor, har et alvorlig problem og bør ikke gi...
Slik vil ledere ledes Det er feil å tro at ledere ikke trenger ledelse I en ny undersøkelse har Væksthus for Ledelse – et dansk nettv...